Retro tafellampen

Filters
7 ProductenPagina 1 van 1

Retro tafellampen (ook wel vintage tafellampen of industriële tafellampen) zijn geïnspireerd op ontwerpstijlen uit het verleden, meer bepaald uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Ze brengen een vleugje nostalgie en zijn vaak herkenbaar aan hun unieke ontwerpen en robuuste uitstraling. Ze zijn, net als design tafellampen ook vaak decoratief.

Wat zijn de kenmerken van retro tafellampen?

Vintage tafellampen zijn gemaakt in geometrische vormen, bolvormige lampenkappen en opvallende kleuren. Ze zijn gemaakt in gekleurd glas, kunststof, chroom, metaal, hout of keramiek. De afwerkingen geven hen een authentieke uistraling. Zo wordt veel gewerkt met geborsteld messing (een legering van zink en koper), geëtst glas of patroonaccenten. Ze brengen nostalgie in ieder interieur en worden gebruikt als decoratief element in de ruimte.

Welke kleuren worden gebruikt bij retro tafellampen?

Retro tafellampen worden gemaakt in een breed scala aan kleuren, gaande van gedurfde en heldere tinten tot meer vintage-geïnspireerde kleuren zoals groen, oranje, turquoise of geel.

Hoe bepaal ik de grootte van een retro tafellamp?

Om de grootte van een retro tafellamp te bepalen moet u allereerst kijken naar de ruimte waarin deze komt. In een grote ruimte kunt u gebruik maken van een groter exemplaar; in een kleine ruimte beperkt u zich beter tot een klein exemplaar.

Daarnaast moet de verhouding tot het oppervlak waarop ze wordt geplaatst kloppen. Als ze hiervoor te groot of te klein is, zal het visueel onaangenaam zijn.

Voor de hoogte moet u bepalen wat het doel van de lamp is. Wordt de lamp bijvoorbeeld gebruikt als leeslamp moet u ervoor zorgen dat de onderkant van de lampenkap op ooghoogte komt.

De breedte of diameter hangt af van het tafelblad. Zorg ervoor dat de lampvoet nog voldoende plaats overlaat om nog 25% van het tafelblad te zien. Indien u werkt met een tafellamp met lampenkap, zorg er dan voor dat de lampenkap zo’n 10 cm naar binnenkomt van het tafeloppervlak.

Welke lichtbron gebruik ik bij retro tafellampen?

Veel retro tafellampen zijn al uitgerust met LED modules. Dit heeft als voordeel dat de lichtintensiteit is aangepast aan de tafellamp. Bovendien hebben lampen met LED modules een veel langere levensduur dan vervangbare LED lampen. Dit komt omdat het oppervlak waarop deze zijn aangebracht veel groter is en de modules beter gespreid zijn. Dit alles heeft een positieve invloed op de koeling waardoor een langere levensduur gegarandeerd is.

Welke kleur van retro tafellamp gebruik ik?

Bij de keuze van de kleur moet rekening gehouden worden met de kleur van het interieur. Witte tafellampen komen haast niet voor in retro stijl. Zwarte tafellampen daarentegen wel. Zwart past ook bij warme, donkere houtsoorten en is gemakkelijk combineerbaar met alle soorten van interieur.

Welke lichtkleur gebruik ik bij retro tafellampen?

Bij uw keuze an lichtkleur houdt u best rekening met de gewenste sfeer en de functie van de lamp. Retro lampen worden meestal gebruikt als sfeerlampen maar hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Heel warm wit: variërend van 1800 tot 2200 Kelvin. Dit licht is bijna oranje en creëert de warmste sfeer maar geeft heel weinig licht.

Warm wit: varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Deze lichtkleur wordt het meeste genomen. Het geeft nog redelijk licht en is warm.

Normaal wit: daglicht, varieert van 4000 tot 4500 Kelvin. Wordt weinig genomen voor retro lampen.

Koud wit: variërend van 6000 tot 6500 Kelvin Is heel koud en ongezellig maar geeft het meeste licht. Wordt bijna nooit genomen voor retro lampen omdat het heel onaangenaam licht is.

Hou ook rekening met het feit of het licht rechtstreeks schijnt of dat het afgeschermd wordt. Zo zal licht van tafellampen met een kap meer gefilterd worden. Ook de plaats waarin ze gebruikt wordt, is van belang. Zo zal een tafellamp die gebruikt wordt op het nachtkastje best uitgerust worden met heel warm licht zodat het de melatonineproductie bevordert voor het slapengaan. Als de tafellamp dient voor op een bureau kunt u best gewoon warm licht of normaal wit licht gebruiken.

 

Koop uw retro tafellampen bij leddepot

Leddepot is specialist in bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over retro tafellampen.