Hanglampen

Filters
4 ProductenPagina 1 van 1

In Nederland en België is het weer vaak nogal wisselvallig. De ene keer straalt de zon en is het een lichte dag, terwijl de dag erna de regen met bakken uit de hemel valt en het behoorlijk donker is. Het is daarom eigenlijk cruciaal om een aantal goede lampen aan te schaffen, zodat ook op de wat sombere dagen je een goed verlicht huis of kantoor hebt. Het is wetenschappelijk bewezen dat voldoende licht noodzakelijk is voor een goed humeur en het welzijn van mensen. Als je dus continu in een donkere ruimte zonder licht zit, dan word je daar op den duur steeds minder gelukkig van. De vraag is echter: hoe zorg je ervoor dat je lichaam voldoende licht op kan nemen, zeker op donkere dagen?

Hanglampen zijn hiervoor de ideale kandidaat. Ze zijn praktisch, maar ook stijlvol. De kamer krijgt gelijk een upgrade als je dit type lamp hebt opgehangen. Hieronder vind je daarom wat extra informatie over hanglampen en wat praktische tips over hoe je het beste te werk gaat en welke punten belangrijk zijn in jouw zoektocht naar de perfecte hanglamp. Doe er vooral je voordeel mee!

 

Waarom hanglampen?

Hanglampen kunnen een ruimte naar een hoger niveau tillen. Ze ademen mode en stijl en bovendien zijn ze ook nog eens functioneel aangezien ze een ruimte goed kunnen verlichten. Ze bieden namelijk gerichte verlichting en door hun hoge positie kunnen ze een bijzonder groot oppervlak verlichten. Ze zijn ook nog eens veelzijdig, omdat ze kunnen worden opgehangen in residentiële (denk aan huizen) en commerciële ruimtes (zoals kantoren). Ze kunnen de sfeer verhogen door hun aantrekkelijke uiterlijk en eigen karakter.

 

Op welke hoogte stel je hanglampen in?

Hanglampen kunnen worden afgesteld op diverse hoogtes. Als je weet in welk vertrek de hanglamp komt te hangen, kan je na gaan denken over de hoogte. Hanglampen boven de eettafel worden vaak wat lager opgehangen dan gemiddeld, omdat je aan een tafel met name zit, in plaats van staat. Als je de hanglamp te hoog afstelt, is er een kans dat er te weinig licht op tafel schijnt en je alsnog niet voldoende kan zien. De hoogte van een lamp boven de eettafel wordt meestal afgesteld op zo'n 60 tot 80 centimeter boven het tafelblad. Deze hoogte zorgt voor de beste lichtval op de tafel. De meeste mensen houden de volgende regel aan: als je staat moet de lamp op hoogte hangen, maar als je zit moet er zeker goed onderdoor kunnen kijken. Voor kantoren wordt vaak een ander advies afgegeven: het werkt vaak het beste om de lamp minimaal 120 centimeter boven het bureau op te hangen.

 

De lichtkleur en -sterkte van de hanglamp

Hanglampen komen in allerlei soorten en maten, en dat is ook met betrekking tot de lichtkleur. De lichtkleur wordt vaak weergeven in kelvin. Hoe lager de waarde in Kelvin, des te warmer de kleur van het licht. Een kelvinwaarde van 2000 is gezellig heel warm licht en lijkt qua kleur op zonsopgang (nogal gelig), terwijl een kelvinwaarde van 6000 heel koud licht is. Daartussen zijn nog variaties, m.n. warm wit licht dat varieert van 2700 tot 3000 kelvin en daglicht (ook normaal wit licht genoemd) dat varieert tussen 4000 en 4500 kelvin. Door de opmars van LED kan je tegenwoordig alle kanten op qua kleur. Een geïntegreerde LED-module is daarom ideaal als je meerdere kleurcombinaties wilt maken, zoals koud/wit licht en warm/geel licht. Ze zijn tevens ideaal omdat ze zo'n klein formaat hebben en een hoog vermogen hebben. Mochten er defecten optreden, kunnen ze eenvoudig worden vervangen. Bij tunable white kunt u de diverse kleurtemperaturen afgewisseld worden met een afstandsbediening.

Het is daarnaast belangrijk dat je je realiseert waar de hanglamp terecht dient te komen. Als dit een plek is waar het nogal donker is, zoals een kamer met weinig ramen, dan is het verstandig om voor een hanglamp te kiezen met felle kleur en een hoge sterkte. Op deze manier zal je merken dat de kamer binnen een mum van tijd helemaal is opgelicht en je alles weer piekfijn kan aanschouwen. Dit betreft de lichtsterkte van de hanglamp en wordt weergeven in lumen. Door deze waarden in lumen met elkaar te vergelijken, kan je goed bepalen welke lamp het beste bij jouw wensen past. Lumen is dus de lichtsterkte van de bron en het aantal vereiste lumen, hangt ook af van de ruimte. Het hangt samen met een andere graadmeter, Lux. Dit is de hoeveelheid licht die op het oppervlak komt. Kantoren en conferentieruimtes hebben tussen de 300 en 400 lux nodig om goed verlicht te zijn. Bij woonkamers varieert dit tussen 300 en 500 lux. Het aantal lumen dat hiervoor nodig is kan berekend worden met een formule: het aantal vierkante meters van de ruimte (die verlicht dient te worden) maal het aantal benodigde lux. Grote eetkamers hebben dus hanglampen nodig met meer lux dan kleinere ruimtes, dit geldt ook voor kantoren.

 

Hanglampen in het interieur

Hanglampen doen het bijzonder goed in de inrichting van huizen en kantoren. Ze geven net die finishing touch waar menig mens naar op zoek is. Ze maken een kantoor professioneler en een huis kan net wat artistieker overkomen door een goede hanglamp. Er zijn echter wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden, als je zo'n hanglamp aan wilt gaan schaffen. Hieronder wordt dat kort uit de doeken gedaan.

Een perfecte kleur

De kleur van hanglampen kan enorm verschillen en het is daarom essentieel dat je goed let op de precieze kleur van de lamp. Als je bijvoorbeeld een kamer hebt die nogal standaard is, waarbij de muren zijn gewit en de rest van de inrichting zwart of donkerblauw is, kan het heel goed werken om een hanglamp in een knalkleur op te hangen (denk hierbij aan groen of geel). De hanglamp wordt zo de eyecatcher van de ruimte. De kamer krijgt meer esthetische kracht en flair door het ophangen van zo'n lamp en de algemene sfeer krijgt er vaak een enorme boost van.

Als zo'n felle hanglamp te ver buiten je comfortzone ligt, kan je ook gaan voor wat meer ingetogen exemplaren. Zo kan je gaan voor zwarte hanglampen of witte hanglampen. Deze doen het eigenlijk altijd goed en staan bij elke inrichting. Het kan ook onwijs tof zijn om zo'n zwart-wit beeld te creëren, heerlijk retro! Daarnaast is de kans klein dat je op een gegeven moment uitgekeken raakt op deze kleuren, terwijl dit bij een felgroene lamp op de loer kan liggen. Dat hoeft overigens helemaal niet zo te zijn. Als je dit soort hanglampen net iets te saai vindt, kan je ook ertussenin gaan zitten door voor grijze hanglampen te kiezen. Dit maakt de ruimte net wat prikkelender, terwijl het niet voor te veel 'chaos' zorgt.

Een inspirerende stijl

Daarnaast heb je hanglampen in diverse stijlen. Pendellampen zijn vandaag de dag bijzonder populair. Pendellampen zijn lampen waarbij de lichtbron vrij groot is, denk aan een bol, en die aan het plafond wordt vastgemaakt met behulp van een dun touwtje of een dunne staaf. Deze pendellampen zijn zo in trek, omdat ze uniek zijn qua ontwerp. Pendellampen geven net wat extra elegantie af in vergelijking met normale hanglampen, omdat ze lang zijn met een opvallend uiteinde.

Ook design hanglampen zijn helemaal in, deze moderne hanglampen eisen meer aandacht op dan normale hanglampen, omdat ze een artistiek ontwerp hebben. Op deze manier krijgt jouw ruimte wat meer karakter. Ben je toch wat meer van een klassieke stijl, dan zijn vintage hanglampen helemaal jouw ding.

Een sterke materiaalsoort

Je kan hanglampen kopen in verschillende soorten materialen. Zo heb je hanglampen in riet, zeker handig als je een soort Boheemse stijl wilt creëren in huis. Ook houten hanglampen doen het goed, meestal in een industrieel huis of kantoor. Zo heb je er robuuste kasten en ook vaak houten lampen.

Een geschikte vorm

Ten slotte is de vorm van de hanglamp belangrijk. Het is leuk om met de vorm van de lamp te spelen en deze af te stemmen op de vormen van andere meubels in huis. Zo zijn ronde hanglampen de perfecte keuze boven een ronde eettafel, zodat ze in vorm met elkaar overeenkomen. Lange hanglampen zijn leuk voor een lange eettafel of een lang bureau, zodat de vorm van beide items bij elkaar past. Maar er zijn ook vierkante hanglampen als je een vierkante salontafel hebt, of juist rechthoekige hanglampen mocht je een tafel hebben die meer op een rechthoek lijkt.

Het kan ook juist grappig zijn om een totaal andere vorm te kiezen voor je hanglamp, als je wilt dat deze opvalt en de aandacht van bezoekers trekt. De keuze is helemaal aan jou!