Railspots

44 ProductenPagina 1 van 2

Heeft u gekozen voor spots als verlichtingsbron in uw woning, bedrijfspand of winkel? Dan moet u nog een keuze maken uit het soort spots. Voor onopvallend aanwezige verlichting kunt u het beste kiezen voor inbouwspots die in het plafond zijn geïntegreerd. Is het belangrijk dat u verlichting ook goed kunt richten om bijvoorbeeld voorwerpen of de ruimte te accentueren? Dan zijn plafondspots een goede keuze. Behalve het feit dat spots eventueel richtbaar zijn, heeft u weinig flexibiliteit met spots. Als ze eenmaal hangen, dan zijn ze niet gemakkelijk meer te verplaatsen. Dit is anders, als u kiest voor een licht railsysteem.

Wat is railverlichting?

De functie en het gebruik van spots wordt ineens heel anders als u kiest voor spots die aan een rail hangen. Eigenlijk bestaat dit systeem uit twee onderdelen, namelijk de rails en de spots. De rails monteert u aan het plafond en u heeft zelf alle vrijheid waar u de rails over het plafond laat lopen. U kunt de gehele omtrek van uw plafond nemen, maar ook een afbuiging naar een donkere hoek of naar het centrum van het plafond zijn mogelijk. Er is maar één voorwaarde: rails moet met elkaar verbonden zijn en uiteindelijk bij een stroompunt uitkomen. Aan deze rails hangt u spots. Het voordeel hiervan is dat u de spots op iedere gewenste plek waar rails hangen, kunt plaatsen. U schuift eenvoudigweg de spots over de rails naar de gewenste locatie. Heeft u bijvoorbeeld op een bepaalde plek veel extra licht nodig? Dan schuift u enkele spots naar deze plek. U bent met spots op rail dus uitermate flexibel.

Monofase en driefase spots

Een belangrijk punt waar u op moet letten bij spotjes op rails, is of u te maken heeft monofase railspots of driefase railspots. Hiervoor moeten we even een kijkje nemen in de bedrading van de spots en de rails. In de bedrading loopt een fasedraad. Deze fasedraad zorgt ervoor dat stroom van het stroompunt naar de spot wordt gevoerd en andersom. Bij 1 fase railverlichting houdt dit in dat u hiermee alle spots tegelijk kunt bedienen. U maakt vooral een keuze voor monofase spots, als u bijvoorbeeld maar één schakelaar ter beschikking heeft. Met deze schakelaar schakelt u alle spots aan of uit. Bij 3 fase railverlichting werkt dit anders. De bedrading bevat drie fasedraden die onafhankelijk van elkaar stroom doorgeven. Dit zijn dus drie apart van elkaar te bedienen stroomcircuits. U kunt zich voorstellen, dat u hiermee veel meer mogelijkheden heeft. U kunt bepaalde spots in het ene circuit laten branden en de spots in een ander circuit gedoofd laten. Het is dus afhankelijk van hoeveel stroomcircuits u in uw ruimte heeft of u kiest voor monofase of driefase spots. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat 1 fase railspots aan 1 fase rails worden gehangen en 3 fase railspots aan 3 fase rails. In beperkte mate kan ook het uiterlijk van de spots meetellen bij uw keuze voor 1 fase of 3 fase spots. De connectoren van de 3 fase spots en de rails zijn iets groter.

Gebruik in winkels

Hoewel een railverlichtingssysteem met spots op veel plekken gehangen kan worden, zoals in een kantoor of in een woning, is dit systeem bij uitstek geschikt voor winkels. Sommige winkels hebben de gewoonte om het interieur met enige regelmaat te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kledingwinkels. Het is onbegonnen werk om telkens weer alle lampen van de muren en plafonds af te halen en op een nieuwe plek te monteren. Juist dan biedt een railverlichtingssysteem met winkelspots uitkomst. U schuift eenvoudigweg de spots op hun nieuwe plek en u heeft de nieuwe verlichting direct voor elkaar. Maakt u gebruik van 3 fase railspots, dan komt hier een bijkomend voordeel voor winkels bij. In de avonduren is het onnodig om de verlichting in uw winkel aan te laten. Deze spots hangt u in één of twee circuits, zodat u dit circuit ´s avonds kunt uitschakelen. De etalage daarentegen, wilt u ´s avonds misschien wel verlicht laten. Een stroomcircuit gebruikt u dus voor etalageverlichting. U schuift spots op het gedeelte van de rails dat achter de etalage loopt en u laat dit circuit ´s avonds aangeschakeld. Zo heeft u ook in de avonduren een mooi verlichte etalage.

Een bepaalde soort railspot

U heeft een grote keuze uit het design van de spots die u aan de rails hangt. Dit is geheel afhankelijk van uw eigen smaak en in hoeverre de spots bij uw interieur passen. Betreffende de kleur wordt het vaakst gekozen voor witte railspots en zwarte railspots. Heeft u een wit plafond en wilt u de spots niet heel opvallend in beeld? Dan kunt u beter voor witte rails en spots kiezen. Zwarte spots zijn weer erg leuk om contrast te creëren. Tevens heeft u de keuze uit spots in diverse stijlen, net zoals u met plafondspots ook heeft. Of u nu spots in klassieke stijl zoekt, hypermodern of specifiek kantelbaar, van iedere stijl zijn ook spots op rails te vinden. Daarnaast doet u er verstandig aan om altijd voor led railspots te kiezen. Met ledverlichting weet u zeker dat u energiezuinig uw ruimte verlicht en bovendien gaan ledspots vele malen langer mee dan traditionele verlichtingsbronnen.

 

Koop uw railspots bij leddepot

LED depot is specialist in allerlei soorten bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over railspots.