Inbouwspots

133 ProductenPagina 1 van 6

Inbouwspots


Wilt u subtiele verlichting in huis? Dit kan met spots die u in het plafond inbouwt. Het voordeel hiervan is dat u geen rekening hoeft te houden met armaturen van lampen. U hoeft ze niet schoon te maken en ze hangen nooit storend in de weg. Ondanks dat inbouwspotjes niet erg aanwezig zijn, geniet u toch van optimale verlichting. Waar moet u op letten en wat zijn de mogelijkheden van in het plafond gebouwde spots?

Heeft u voldoende ruimte achter het plafond?

Als u spots in het plafond wilt bouwen, dan gaat het om de zogenaamde valse plafonds of verlaagde plafonds. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen het originele plafond en het verlaagde plafond. Een inbouwspot moet de warmte kwijt kunnen en misschien gebruikt u wel spots met trafo? De trafo wordt ook achter het plafond opgeborgen. Is er ook isolatie achter het plafond verborgen? De spots mogen niet in contact komen met het isolatiemateriaal. U heeft dus voldoende ruimte nodig om standaard inbouwspots te plaatsen. Heeft u onvoldoende ruimte achter het plafond? Dan zijn de meeste standaard spots te groot. Inbouwspots met lage inbouwdiepte zijn dan een goed alternatief. Deze ondiepe inbouwspots hebben een afmeting van enkele millimeters, zodat ze ook bij lage inbouwdiepte gewoon in het plafond passen. Wat betreft de kwaliteit doen ondiepe LED spots niet onder voor de spots in standaard afmetingen.

Spots op 220/230Volt of 12 Volt?

Er heerst nogal eens verwarring rondom spots die werken op een stroomspanning van 220 of 230 Volt en op 12 Volt. Doorgaans werkt alle apparatuur op 220 of 230 Volt rechtstreeks op uw stroomnetwerk. Ook uw inbouwspots op 220V. U heeft hiervoor dus geen trafo nodig zoals met 12V spots wel het geval is. Vooral met de huidige LED techniek is een trafo overbodig geworden. U herkent spotjes op 220/230 Volt, doordat dit inbouwspots GU10 betreffen. Toch kunnen er situaties zijn waarin u toch gebruik wilt maken van 12V, dus op een lage netspanning. Dit is het geval voor bijvoorbeeld het geval in de badkamer. Mocht er kortsluiting in de badkamer ontstaan, dan is 12V veel veiliger dan 220V. Wilt u dimbare inbouwspots plaatsen, dan is het wel aan te raden om voor 220 of 230V spots te kiezen.

Inbouwspots voor de badkamer

Spotjes in de badkamer zijn altijd erg sfeervol en u heeft in een veelal kleine ruimte nooit een lamp in de weg hangen. Het is wel belangrijk dat de spots zelf voldoende waterdicht zijn. Hierbij moet u letten op de IP-waarde. Deze waarde die uit twee cijfers bestaat, geeft aan in hoeverre de spots bescherming bieden tegen stof en vocht. Hoe hoger de IP-waarde des te beter is de bescherming. Niet overal in de badkamer heeft u de meest optimale waterdichtheid nodig. Dit is vooral het geval als u de spots boven natte ruimtes plaatst, zoals de douche of het bad. Spotjes voor de douche en het bad dienen minimaal een IP-65 waarde te hebben. Deze spots zijn waterdicht en vocht zal hierop geen invloed hebben. In droge ruimtes van de badkamer heeft u voldoende aan IP44. Deze spots zijn bestand tegen spatwater. Op deze wijze zijn spots veilig in de badkamer te gebruiken.

Waarom gebruikmaken van LED spots?

Nog niet zo lang geleden bestonden inbouwspots voornamelijk uit halogeenlampen. Net zoals gloeilampen, is ook de verkoop van halogeenlampen inmiddels verboden binnen de Europese Unie. Enkel de voorraden mogen nog verkocht worden. LED verlichting is eigenlijk de enige verlichting die nog in aanmerking komt en dit is niet voor niets. LED verlichting is erg energiezuinig en een LED lamp gaat vele jaren langer mee dan halogeen. LED kan zelfs geïntegreerd zijn in de spot. Het belangrijkste bij LED spots, is dat u moet letten op de kleurtemperatuur. U kunt LED lampen kopen met extra warm wit licht tot koel wit. Warm wit zal het vaakst gekozen worden. Dit evenaart de klassieke gloeilamp en geeft een huiselijke warmte.

Keuze uit vele soorten spots

Hoewel spots in het plafond subtiel aanwezig zijn, heeft u beperkt toch nog enige keuze in het design. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de spots. Kleine inbouwspots geven een heel andere sfeer en uitstraling. Met mini LED spotjes bereikt u het effect van een sterrenhemel. Deze spots zijn ideaal in gebruik in een slaapkamer of om sfeer te creëren bij de zithoek. Wenst u de spots meer onder de aandacht te brengen? Dan kunt u nog kiezen voor extra grote inbouwspots. Deze spots zijn een slag groter en zullen weer een eigen uitstraling hebben. Ook met kleur kunt u spots in meer of mindere mate laten opvallen. Witte spots op een wit plafond zijn minder zichtbaar en maken het plafond strakker. Met een andere kleur spots op een wit plafond zorg u voor contrast. Verder kunt u kiezen uit kantelbare inbouwspots. Hiermee kunt u andere plekken verlichten of is een object of schilderij te accentueren.

 

Koop uw inbouwspots bij leddepot

Leddepot is specialist in bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over inbouwspots.