Badkamer inbouwspots

Filters
35 ProductenPagina 1 van 2

Badkamer inbouwspots


Inbouwspots zijn in principe in iedere ruimte in uw woning in te bouwen. Denk aan de woonkamer, de slaapkamer of de studeerkamer, overal kunt u genieten van strak in het plafond gebouwde verlichting. Wilt u ook inbouwspots in de badkamer? Dan is dit zeker mogelijk, alleen moet u wel op bepaalde zaken letten. Vanzelfsprekend krijgt u in de badkamer te maken met veel vocht en dit is van invloed op uw inbouwspots en vooral ook op uw eigen veiligheid. Waar moet u op letten bij inbouwspots voor de badkamer?

Deel uw badkamer op in zones

Hoe fraai uw verlichting ook is die u in de badkamer wilt hangen, veiligheid gaat boven alles. Nu kunt u heel veel doen met spotjes voor de badkamer, maar waar welke soort spotjes moet komen is erg belangrijk om de veiligheid te waarborgen. Deel daarom de badkamer op in zones. Zo kunt u namelijk veel gemakkelijker bepalen welke soort inbouwspots u hier moet plaatsen. Een overzichtje van de zones die u moet maken:

Zone 1:

Dit is de meest natte zone van de badkamer. Dit is de zone direct rondom de douche en het bad, tot een hoogte van 225 cm. Eigenlijk is het niet aan te raden om in deze zone verlichting aan te brengen. Wilt u toch inbouwspots voor de douche of bad plaatsen, dan bent u verplicht om hier waterdichte inbouwspots met een IP65 waarde te plaatsen.

Zone 2:

De start van de zone 2 is de grens van het bad, douche of badkamermeubel, tot een afstand van ongeveer 60 cm. Binnen deze zone hoeven de inbouwspots niet waterdicht te zijn, maar wel waterbestendig (IP44). U moet dan kiezen voor spots met een bescherming tegen spatwater.

Zone 3:

In deze zone gelden geen speciale vereisten voor uw inbouwspots. Dit is de droge zone van uw badkamer. Hier mag u altijd kiezen voor spatdichte inbouwspots, maar dit is niet noodzakelijk.

Let op de IP-waarde

Nu u de badkamer in zones heeft ingedeeld, moet u wel weten welke spots waterdicht, spatwaterdicht of helemaal niet waterdicht zijn. Dit kunt u al zien bij de aankoop van uw inbouwspots. U moet letten op de IP-waarde die op de verpakking staat. IP-waarde staat voor ´Ingress Protection´ of ´International Protection´. Deze IP-waarde wordt weergegeven in twee cijfers. Het eerste cijfer houdt de bescherming tegen stof en vaste voorwerpen in en het tweede cijfer tegen vocht. Hoe hoger het cijfer, des te betere bescherming. Het belangrijkste zijn de spots die u in zone 1 plaatst. Deze moeten een zeer hoge IP-waarde hebben. Als het cijfer tegen de bescherming tegen vocht hoog is, stijgt ook automatisch het eerste cijfer voor de bescherming tegen stof. Inbouwspots voor de badkamer IP67 zijn de beste spots in deze zone. De spots kunnen dan tegen onderdompeling in water (gedurende 30 minuten op 1m). Een andere optie zijn badkamer spotjes met een IP65 waarde. Deze spots zijn beschermd tegen waterstralen. Inbouwspots voor de badkamer IP65 kunt u desnoods ook plaatsen in zone 2, u heeft dan zeker veilige verlichting in deze zone.

Inbouwdiepte van uw inbouwspots

Wanneer u inbouwspots in uw verlaagde plafond inbouwt, dan heeft u voldoende ruimte achter uw plafond nodig. Dit is noodzakelijk, zodat de spots hun warmte kwijt kunnen. Tevens heeft u de ruimte om een trafo op te bergen. Doorgaans is er voldoende ruimte, maar dit is niet altijd het geval. Heeft u maar enkele centimeters ruimte tussen het originele plafond en het verlaagde plafond? Dan kunt u hier geen standaard inbouwspots plaatsen. Kies dan voor mini inbouwspots voor de badkamer. Deze mini badkamer inbouwspots zijn maar enkele millimeters hoog en kunnen prima in een plafond met beperkte inbouwruimte worden geplaatst. Dit betreffen vaak ook LED inbouwspots. De lampjes in de vorm van LED diodes, zijn geïntegreerd in de spot en niet te vervangen. Dit heeft als voordeel dat de spot kleiner van afmeting is, iets wat u graag wilt met mini inbouwspots.

Inbouwspotjes voor buiten als badkamer spotjes gebruiken

U kunt er ook voor kiezen om inbouwspots voor buiten te gebruiken in uw badkamer. Spotjes voor de douche moeten goed waterdicht zijn en veel buitenspots voldoen hier aan. Bij buitenspots wordt automatisch al rekening gehouden met de mate van bescherming tegen vocht. Daarnaast zijn er buitenspots met de maximale IP-waarde die bijvoorbeeld als spots in een vijver geplaatst kunnen worden. Met deze spots in uw badkamer weet u helemaal zeker dat u veilige verlichting heeft.

Kies voor design in uw badkamer

De moderne badkamer is een waar ontspanningsoord. Hier komt u tot rust en de badkamer is voorzien van design in uw smaak en met faciliteiten volgens uw wensen. Ook uw inbouwspots kunnen een bepaalde design hebben. Standaard zijn inbouwspots vaak wit, zodat ze niet teveel opvallen in uw witte badkamerplafond. Maar u kunt ook kiezen zwarte spotjes voor de badkamer. U creëert dan een opvallend en modern contrast. Verder kunt u uw badkamer inbouwspots ook kiezen op vorm, zoals rond, vierkant of rechthoekig.

Met geïntegreerde LED module of apart spotje?

Bij uw keuze van waterdichte inbouwspot kan u kiezen voor modellen met een geïntegeerde LED module of voor GU10 inbouwspots . Let er dus wel op dat deze voldoen aan de minimumvereisten. Vaak is er enige terughoudendheid om te kiezen voor inbouwspots met LED modules omdat men vreest dat indien deze defect gaan, ze helemaal moeten vervangen worden. Deze vrees is niet gegrond omdat de meeste LED inbouwspots nu heel goed gekoeld zijn en bijgevolg een lange levensduur hebben. Het voordeel bij LED inbouwspots is dat de inbouwdiepte vaak laag is waardoor ze gemakkelijk geplaatst kunnen worden in ondiepe plafonds.

 

Koop uw badkamer inbouwspots bij leddepot

Leddepot is specialist in bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over badkamer inbouwspots.