Atex verlichting

Filters
11 ProductenPagina 1 van 1

Voor thuisgebruik, in kantoren en in andere bedrijfsruimtes, gelden er normaliter geen eisen betreffende verlichting. In deze ruimtes hangt u verlichting op die bij de ruimte past en die aan uw wensen voldoet. Het is wat anders wanneer u op zoek bent naar verlichting in risicovolle omgevingen. Er zijn organisaties die werken met explosieve materialen en brandbare gassen. Uiteraard moeten ook deze ruimtes verlicht worden. Maar verlichting in dit soort omgevingen kan een risico vormen. Verlichting is aangesloten op elektriciteit. Wanneer er een storing ontstaat, kan er kortsluiting in de lamp ontstaan. Kortsluiting gaat meestal samen met vonken. Reguliere verlichting is hier niet tegen beschermd, waardoor vonken vrij de ruimte in kunnen schieten. In explosiegevaarlijke omgevingen is dit natuurlijk een ontoelaatbaar risico. Hier moeten dan ook speciale explosieveilige armaturen hangen.

 

Richtlijnen voor explosiegevaarlijke omgevingen

Speciaal voor omgevingen waar een risico is op explosiegevaar, heeft de Europese Unie in 2003 zogenaamde ATEX richtlijnen ingesteld. ATEX staat voor ‘Atmosphères Explosibles’ en zijn van toepassing op producten die gebruikt worden in een explosieve omgeving, Op al deze producten moet een markering worden aangebracht. Deze markering bestaat uit een Ex-symbool. Wanneer u producten ziet met deze markering, dan houdt dit in dat de fabrikant verklaart dat zijn producten voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen van de ATEX richtlijnen. Producten die voorzien moeten worden met de markering, zijn machines, inrichtingen, instrumenten, bedieningsorganen en beveiligingssystemen. De ATEX richtlijnen gelden dus ook voor verlichting.

 

Hoe veilig is ATEX verlichting?

De lampen met een ATEX markering moeten aan strenge eisen voldoen. Zo mag kortsluiting geen enkel risico vormen op explosies en er moeten ook maatregelen genomen zijn die kortsluiting kunnen voorkomen. Een ATEX armatuur is daarom altijd van explosievrij materiaal en de lamp is volledig waterdicht verpakt. Vocht en elektriciteit gaan niet samen en zijn juist de oorzaak van kortsluiting. In ATEX lampen zal nooit een kortsluiting kunnen ontstaan door vocht, vuil en stof. Mocht er toch ooit een kortsluiting ontstaan, dan zal een eventuele vonk nooit uit de lamp kunnen ontsnappen.

 

De ATEX zones

Onderdeel van de ATEX richtlijnen zijn de ATEX zones. Risicovolle gebieden waar een risico op explosie aanwezig is, moeten worden ingedeeld in ATEX zones. De zones geven de hoogte van het risico aan. Het is voor te stellen dat niet iedere plek in het gebied een even hoog explosiegevaar heeft. Een explosievrij armatuur volgens de ATEX richtlijnen is dan ook altijd voorzien het zonenummer. Zo koopt u altijd de juiste lamp voor de juiste zone. De zones 0 t/m 2 betreffen zones met een risico op gas- en dampexplosies. De zones 20 t/m 22 betreffen zones met een risico op explosies door explosiegevoelige stoffen. Wat houden de risico's per zone in?

  • Zone 0: omgevingen waar voortdurend of voor een langere periode van minimaal 1.000 uren per jaar een explosief gasmengsel aanwezig is.
  • Zone 1: omgevingen met een normaal risico op de aanwezigheid van een explosief gasmengsel voor tussen de 10 en 1.000 uren per jaar.
  • Zone 2: omgevingen met nauwelijks een risico op de aanwezigheid van een explosief gasmengsel. Uitgegaan wordt van minder dan 10 uren per jaar.
  • Zone 20: omgevingen waar voortdurend of voor een langere periode van minimaal 1.000 uren per jaar explosiegevaarlijke en brandbare stoffen aanwezig zijn.
  • Zone 21: omgevingen met een normaal risico op de aanwezigheid van explosiegevaarlijke en brandbare stoffen voor tussen de 10 en 1.000 uren per jaar
  • Zone 22: omgevingen met nauwelijks een risico op de aanwezigheid van explosiegevaarlijke en brandbare stoffen voor minder dan 10 uren per jaar.

 

Het gebruik van LED in ATEX lampen

Op een enkele uitzondering na, is alle ATEX verlichting uitgerust met LED lampen. LED lampen verminderen zeker het risico op kortsluiting. LED lampen zijn meestal op een printplaat gemonteerd en hebben hierdoor geen bewegende onderdelen, waardoor op dit gebied het risico op kortsluiting al uitgesloten wordt. Verder heeft een LED lamp als voordeel, dat het de energie ook daadwerkelijk omzet in licht. Dit in tegenstelling tot klassieke halogeen- en gloeilampen, waar een groot gedeelte van de energie in warmte wordt omgezet. LED lampen zullen nauwelijks warm worden en vormen hierdoor geen risico. Het is ook belangrijk dat ATEX armaturen niet opengehaald hoeven te worden, omdat er een lampje verwisseld moet worden. Hierdoor is er het risico dat de lamp niet meer voldoende explosievrij wordt dichtgemaakt. Met LED verlichting hoeft u niet bang te zijn dat de LED lamp snel stuk zal gaan. LED ATEX verlichting gaat zeer lang mee, waardoor u geen last zult hebben van defecte lampen.

 

Diverse soorten ATEX lampen

Welk soort ATEX lamp u ook zoekt, u vindt altijd wel de juiste ATEX verlichting die geschikt is voor uw ruimte. Kenmerkend aan alle ATEX lampen is, dat de armaturen uitgevoerd zijn in gele of oranje kleuren. Naast de markering met het Ex-symbool, kunt u ook hier ATEX verlichting aan herkennen. Uiteraard moet u letten voor welke zone de lamp geschikt is. Voor loodsen, magazijnen en werkplaatsen zijn er ATEX plafondlampen in diverse afmetingen. Verder is er een groot assortiment aan verschillende soorten ATEX bouwlampen te koop. Deze bouwlampen zijn allen voorzien van LED verlichting en volledig explosievrij voor diverse zones. Zo kunt u een ATEX bouwlamp in vrijwel alle zones plaatsen. Verder zijn er ook diverse ATEX lampen die u gemakkelijk bij u kunt dragen, zoals ATEX zaklampen, looplampen en hoofdlampen die u om uw helm kunt binden. Voor alle soorten ATEX lampen geldt: u heeft de zekerheid dat deze lampen aan de ATEX richtlijnen voldoen, waardoor u de verlichting veilig kunt gebruiken.

 

Koop uw Atex verlichting bij leddepot

LED depot is specialist in allerlei soorten bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over ATEX verlichting.