Wandlampen voor de badkamer

Filters
12 ProductenPagina 1 van 1

Het is voor de badkamer belangrijk dat je goede verlichting kiest. Je wilt bijvoorbeeld bij het opmaken of het scheren goed zicht hebben op wat je doet. Heb je een bad? Dan is de badkamer ook een ruimte om je af en toe even terug te trekken om te ontspannen. Juist dan heb je niet zoveel behoefte aan felle verlichting, maar moet de verlichting wat gedempt zijn. Er zijn voor de badkamer verschillende verlichtingssoorten verkrijgbaar. Verlichting waar je alle kanten mee op kunt, zijn badkamerwandlampen. Je kunt deze lampen goed gebruiken voor functionele verlichting, maar ook voor sfeerverlichting.

Hoeveel lampen zijn er in een badkamer nodig?

Hoeveel lampen je nodig hebt in de badkamer, is van enkele factoren afhankelijk. Ten eerste de grootte en de hoogte van de badkamer. Hoe hoger het plafond is, des te meer verlichting heb je nodig om de ruimte te verlichten. Een belangrijke factor is hoe licht of donker de ruimte van zichzelf is. Veel badkamers zijn in een woning ingebouwd en hebben geen ramen. Dit zijn doorgaans donkere ruimtes waar je zowel een plafondlamp en wandlampen nodig hebt. Heb je een raam in de badkamer? Dan komt er al daglicht in de ruimte. Dan heb je meestal minder verlichting nodig en kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basisverlichting in het plafond en wandverlichting bij de badkamerspiegel.

Soorten verlichting die nodig zijn in de badkamer

In de badkamer heb je behoefte aan verschillende soorten verlichting. Basisverlichting is de algemene verlichting die op de hoofdschakelaar van de badkamer is aangesloten. Hiermee verlicht je de badkamer in zijn geheel, bijvoorbeeld bij het inlopen van de ruimte. Basisverlichting is vrijwel altijd een plafondlamp of inbouwspotjes. Op sommige plekken heb je behoefte aan functioneel licht om goed te zien waar je mee bezig bent. Dit zijn lampen rondom de douche en/of de spiegel. Hiervoor worden meestal wandlampen voor de badkamer gebruikt. Wandlampen zijn gemakkelijk te monteren op de gewenste plek en hoeven niet op de hoofdschakelaar aangesloten te worden. Wandlampen kun je ook gebruiken voor sfeerverlichting.

Let op de IP-waarde van wandlampen voor de badkamer

Er zijn meer dan voldoende wandlampen verkrijgbaar, maar voor de badkamer zijn niet alle soorten wandlampen geschikt. Voor de badkamer moet je altijd letten op de IP-waarde. Bij aankoop kun je dit aflezen van de verpakking. Vocht en elektriciteit gaan niet samen en daarom is de IP-waarde zo belangrijk. Deze waarde geeft door middel van twee cijfers aan: eerste cijfer, de bescherming tegen vuil/stof en het tweede cijfer de bescherming tegen vocht. Voor de badkamer let je vooral op het tweede cijfer, die loopt vanaf 0 tot 8. Hoe hoger dit cijfer is, des te beter is de wandlamp beschermd tegen vocht. Welke IP-waarde je voor je wandlampen moet kiezen, is afhankelijk van waar je ze hangt. Hiervoor deel je de badkamer in zones in.

zone-indeling badkamer


Welke IP-waarde je voor de wandlampen moet gebruiken, is afhankelijk van de badkamerzone. Er bestaan de volgende zones:
• Zone 0: binnen het bad of de douchebak, hier plaats je beter geen verlichting.
• Zone 1: dit is de directe zone rondom het bad of de douche tot 225 cm. hoog. Plaats hier een wandlamp met een IP-waarde van 65 of hoger. Dit is langdurige bescherming tegen waterstralen.
• Zone 2: de zone tot 60 centimeter van zone 1. Hiervoor zijn wandlampen vanaf een IP44-waarde nodig. De lampen zijn dan minstens spatwaterdicht.
• Zone 3: dit betreft de droge ruimtes in de douche die nauwelijks nat worden. Een hoge IP-waarde is hier niet direct nodig.

Soorten wandlampen voor de badkamer

Wanneer je op zoek bent naar een wandlamp voor de badkamer, dan heb je veel keuze uit verschillende stijlen. Soms is een standaard wandlamp naast de spiegel voldoende, omdat je functionele verlichting belangrijker vindt dan het design? Maar misschien heb je de badkamer in een bepaalde stijl ingericht? Dan wil je misschien wel een badkamer wandlamp in een moderne, klassieke of landelijke stijl? Net zoals wandlampen voor in de woonkamer, zijn er ook voor wandlampen voor in de badkamer meer dan voldoende opties in stijlen, kleuren en vormen verkrijgbaar. Van een eenvoudige cilinder wandlamp voor bij de spiegel, tot speciale wandspots voor de badkamer, het gamma is erg uitgebreid.

Sfeerverhogende up down wandlampen

Wil je meer sfeer in de badkamer creëren? Kies dan sfeervolle up down wandlampen voor de badkamer. Up down wandlampen zijn wandlampen die hun licht zowel naar boven als naar beneden schijnen langs de wand. Dit heeft een bijzonder effect op de wand en werkt sfeerverhogend. Helemaal als je de basisverlichting van een plafondlamp uitlaat. Dit is bijvoorbeeld ideale verlichting als je langdurig in bad wilt liggen om te ontspannen. Ook twee up down wandlampen naast de spiegel is mooi om te zien en tevens profiteer je dan van verlichting om te zien wat je doet.

Koop uw wandlampen voor de badkamer bij leddepot

Leddepot is specialist in bedrijfsverlichting. Onze expertise bestaat er in om exact de correcte lichtbron aan te leveren zodat u zeker bent dat het aangekochte materiaal perfect bij uw noden past. We hebben hierboven al aangegeven welke regels u in acht moet nemen om uw bestaande armaturen te vervangen door LED. Geraakt u er niet uit of start u met een nieuw gebouw, contacteer ons dan gerust. We kunnen u dan bijstaan in uw keuze. In sommige gevallen kunnen we ook een lichtstudie doen.

We willen dat u tevreden bent en daarom bieden we de beste prijzen voor de beste kwaliteit aan. We zijn overtuigd van onze producten en bieden een waarborg van 2 jaar.

Als klant staat u bij ons centraal. Hebt u vragen over bepaalde producten of wilt u meer weten over ons? Aarzel dan niet om ons te contacteren op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50 teneinde meer informatie te bekomen over wandlampen voor de badkamer.