Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Waar moet je op letten bij het kopen van wandverlichting?

Waar moet je op letten bij het kopen van wandverlichting?

0 reactie minuten lezen
Blog over praktische tips bij het kopen van wandverlichting. Op welke hoogte hang je wandlampen? Welke types en toepassingen zijn er? Hoe installeer je wandlampen?

Wandverlichting wordt voornamelijk gebruikt als achtergrondverlichting. Het verhoogt de sfeer en kan bijkomende accenten creëren in uw interieur. Bij de keuze van uw wandverlichting zijn er een aantal punten die u best in acht neemt. Hieronder volgen enkele tips.

Welk type wandlamp wil je kopen?

Vooraleer u beslist om een wandlamp te kopen dient u te kijken wat voor type wandlamp u wenst aan te schaffen. Hierbij kijkt u naar de stijl van uw interieur. Hebt u een modern interieur, kies dan voor moderne wandlampen. Wilt u het iets meer stijlvol? Kies dan voor design wandlampen.  

Tenslotte is de kleur ook bepalend. Houdt u van soberheid en een interieur zonder al te veel opvallende accenten? Kies dan voor witte wandlampen. Wilt u een luxueuze uitstraling? Kies dan voor zwarte wandlampen of goudkleurige wandlampen.

Hou ook rekening met de lichtkleur. Deze wordt steeds uitgedrukt in Kelvin. De meest gebruikte lichtkleur in woningen in warm wit. Dit varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Normaal wit is daglicht en varieert van 4000 tot 4500 Kelvin. Koud wit varieert van 6000 tot 6500 Kelvin. Dit laatste geeft het meeste licht maar is ook het minst gezellige licht.

Voor welke toepassing wilt u de wandlamp gebruiken?

  • Wandlampen worden veel gebruikt om schilderijen te belichten. Ook hier kunt u kiezen voor specifieke schilderijverlichting. Zorg ervoor dat de schilderijlamp mooi binnen het schilderij past. Ze mag zelf 5 à 10 cm smaller zijn dan het schilderij. 

schilderijlamp

  • Er zijn tegenwoordig ook multifunctionele wandlampen. Deze wandlampen hebben bijvoorbeeld een USB-poort waaraan je een GSM kunt opladen.

wandlamp met usb poort

  • Of wandlampen die naast sfeerlicht ook een leeslampje hebben.

wandlamp met leeslampje

  • Wilt u lichtaccenten creëren op de muur? Kies dan voor opwaartse en neerwaartse wandlampen.

Wandlamp up en down

  • Wilt u bepaalde objecten belichten? Kies dan voor wandspots.

  • Wandlampen worden ook vaak gebruikt als nachtverlichting. Ze worden dan boven de trap ingebouwd waarbij het licht mooi naar beneden schijnt.

Voor trapverlichting worden ook vaak mini inbouwspots gebruikt. Hierbij is het gemakkelijk om te werken met een kleine inbouwspot met geïntegreerde trafo zodat deze niet meer moet weggestoken worden.

  • Voor gebruik van wandverlichting in de badkamer dient u rekening te houden met de zone waarin de wandlamp zich bevindt en moet u dus kijken naar de IP waarde.

Wandlamp voor de badkamer

Op welke hoogte hang je wandverlichting?

Meestal wordt een wandlamp op ooghoogte gehangen en dat is dus afhankelijk van uw eigen lengte. Dikwijls is dat een hoogte van ongeveer 1,7m. Dit zorgt ervoor dat je niet rechtstreeks in de lichtbron kan kijken en dus niet verblindt kan worden. Alles hangt ervan af over welk type wandlamp we spreken. Zo zullen up down wandlampen en wandspots op deze hoogte gehangen worden maar wanneer het gaat over trapverlichting of terrasverlichting wordt de wandlamp uiteraard lager gehangen. Dat is op 20 à 30 cm hoogte.

Wilt u een wandlamp met geïntegeerde LED module of een wandlamp met vervangbare LED spots?

Veel wandlampen zijn uitgerust met geïntegreerde LED modules. Dit is noodzakelijk omdat de vorm van de wandlamp het niet toelaat om hierin een LED spotje te plaatsen. Daarenboven is een LED module niet minder goed dan een afzonderlijk LED spotje. De LED modules zijn vaak aangebracht over een breed oppervlak in aluminium en worden goed gekoeld wat de levensduur ten goede komt. Wandspots worden nog wel voorzien van vervangbare LED spotjes omdat de koker waarin ze zich bevinden vaak groot genoeg is om een LED spotje in te plaatsen.

Hoe installeer je wandverlichting?

  • Maak eerst de keuze van de wandlamp
  • Bepaal de hoogte waarop u de wandlamp wilt installeren
  • Schakel de stroom steeds uit
  • Boor de gaten en ontbloot de draden
  • Koppel de draden met de inkomende voedingskabel
  • Test de lamp door de stroom even aan te schakelen
  • Hang de wandlamp op
  • Sluit de stroom weer aan

Heb je nog vragen? Contacteer ons dan gerust op [email protected] of bel ons op +32 9 277 45 50.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »