Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Worden LED lampen warm?

Worden LED lampen warm?

0 reactie minuten lezen
Worden LED lampen warm? Verschil tussen COB en SMD en effect op koeling. Waarom werken met geïntegreerde LED modules?

In een niet zo ver verleden was de binnen- en buitenverlichting uitgerust met halogeenlampen of gloeilampen. Omdat deze energieverspillend waren, kwam men nadien op de proppen met de spaarlamp. Het verbruik hiervan lag echter nog hoog. Sedert de opkomst van LED is men in de mogelijkheid om het verbruik drastisch te verminderen. Dat is geen overbodige luxe, zeker met de hoge energierekeningen waar we vandaag mee te maken hebben.

Halogeen vs LED

Halogeen lampen verbruikten zo’n 7 keer meer dan LED. Bovendien was de levensduur ook veel korter. Een halogeen lamp ging gemiddeld maar 1000 à 2000 branduren mee. Bij LED is dat gemiddeld 30.000 branduren. De reden van het hoge verbruik van halogeenlampen lag bij het feit dat ze voor 90% warmte produceerden en maar 10% om licht uit te stralen. Dit is bij LED helemaal andersom. Zo produceert LED maar 10% warmte terwijl het 90% omzet in licht.

Hoe warm wordt een LED lamp?

Een LED lamp wordt ook warm maar veel minder dan een halogeen lamp. Belangrijk bij een LED lamp is dat ze goed gekoeld wordt. Dit gebeurt door de zogenaamde koelribben (heatsink). Deze zorgen ervoor dat de warmte mooi naar buiten geleid wordt. Deze koelribben bevinden zich aan de achterkant van de armatuur.

Bij halogeen lampen werd de warmte voornamelijk afgegeven in het stralingsgedeelte. Gemiddeld werden halogeen lampen met een heel hoog vermogen zo’n 500 graden warm terwijl een LED spotje van 75W zo’n 130 graden warm werd. Bij LED wordt de gemiddelde temperatuur na een tijdje 40 à 50 graden. Dat wil zeggen dat u het zonder problemen kan vastpakken zonder u te verbranden.

Waarom wordt gewerkt met geïntegreerde LED modules?

Vaak wordt bij LED armaturen gewerkt met geïntegreerde LED modules. De reden waarom dit gedaan wordt is dat men bij LED spotjes omwille van de beperkte omvang geen groot vermogen kan bereiken. Het is niet aan te raden met LED spotjes te werken die een vermogen hebben van meer dan 8W want die gaan snel defect. Voor grotere vermogens wordt dus gewerkt met geïntegreerde LED modules. Maar ook voor kleinere vermogens biedt een armatuur niet altijd de mogelijkheid om te werken met een gewoon LED spotje. Zo zijn bijvoorbeeld LED inbouwspots die minder hoog zijn of die een kleinere zaagmaat hebben ook vaak uitgerust met een geïntegreerde LED module.

Consumenten zijn vaak wantrouwig wanneer dit gebeurt want ze vrezen dat de armatuur snel defect gaat en dat ze dan de hele armatuur moeten vervangen. Deze vrees is niet altijd gegrond want bij gebruik van LED modules is de armatuur vaak goed gekoeld waardoor een lange levensduur gegarandeerd is.

 

Wat is het verschil tussen COB en SMD en welk effect heeft dit op de koeling?

COB betekent Chip On Board. Bij COB wordt gewerkt met verschillende kleine LED lichtpuntjes die gebundeld zijn en die een cirkel vormen. Bij COB is het licht vaak meer geconcentreerd en is het gemakkelijker om te werken met verschillende lichtbundels.

SMD betekent Surface Mounted Device. Het zijn kleine LED modules die meer gespreid worden aangebracht en die een meer diffuus licht geven.

inbouwspot met SMD modules

Bij COB wordt het licht en de warmte geconcentreerd op een kleine plek en daarom is het belangrijk om extra goed te koelen langs de achterzijde via koelribben.

Inbouwspots met COB module

Bij SMD is het licht en de warmte meer gespreid. Vaak zijn ze aangebracht op een aluminium plaat waardoor de warmte veel beter gespreid is.

In beide gevallen is een goede koeling belangrijk want wanneer de warmte niet goed gespreid wordt, beïnvloedt dit de levensduur van de LED.

Wilt u meer informatie over LED? Contacteer ons dan vrijblijvend op [email protected] of op het telefoonnummer +32 9 277 45 50.

Ga hier naar onze LED inbouwspots

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »