Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Wat zijn de IP zones voor de badkamer?

Wat zijn de IP zones voor de badkamer?

0 reactie minuten lezen
Wat is de zone indeling voor de badkamer? Aan welke vereisten moet verlichting voldoen? Welke waterdichte verlichting bestaat er?

In vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn er een aantal regels te respecteren met betrekking tot het plaatsen van elektische toestellen en verlichting. Deze regels werden in het leven geroepen om de veiligheid van eenieder te bewaren. In dergelijke ruimtes kan er immers vocht of water in aanraking komen met de elektriciteit wat kan leiden tot kortsluiting. Hoewel in vochtige ruimtes een differentieelschakelaar van 30 Mamp verplicht is (wat heel gevoelig is en zeer snel uitschakelt in geval van kortsluiting) werden er extra maatregelen genomen om de veiligheid nog te verbeteren. Daarom werd de IP normering in het leven geroepen. IP staat voor Ingress Protection. IP bestaat uit 2 cijfers: het eerste cijfer geeft aan in hoeverre een apparaat beschermd is tegen stof; het tweede cijfer geeft aan in hoeverre een apparaat beschermd is tegen vocht. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende IP waarden:

 

Bescherming tegen stof

Bescherming tegen vocht

0: Geen bescherming tegen stof

0: Geen bescherming tegen vocht

1: Bescherming tegen stof groter dan 50 mm

1: Bescherming tegen druppelend water dat recht naar beneden valt

2: Bescherming tegen stof groter dan 12 mm

2: Bescherming tegen druppels die naar beneden vallen in een hoek van 15°

3: Bescherming tegen stof groter dan 2,5 mm

3: Spatdicht

4: Bescherming tegen stof groter dan 1 mm

4: Spatwaterdicht

5: Beschermd tegen het meeste schadelijke stof

5: Sproeidicht

6: Volledig stofdicht

6: Bescherming tegen zeer sterke waterstralen


-

7: Bescherming tegen tijdelijke onderdompeling ( minder dan 1 meter)


-

8: Volledig vochtdicht (beschermd tegen onderdompeling  op meer dan 1 meter)

 

Iedere zone in de badkamer is ingedeeld in verschillende zones. Afhankelijk van de zone, is de IP normering strenger of soepeler. De mate van strengheid hangt af in welke mate het apparaat in contact kan komen met water of vocht.

 

 

Zone 0

Dit is de zone in het bad of douche waar u verlichting plaatst. Hier is de strengste normering geldig. Indien u hier verlichting plaatst, moet deze op lage spanning werken (12V) en moet de verlichting IP67 zijn.

Zone 1

Dit is de zone net boven het bad of de douche tot een hoogte van 2,25 m. In deze zone bent u verplicht om minimaal IP65 te installeren, dit wil zeggen een armatuur die beschermd is tegen water dat uit alle hoeken spuit met een sterkere straal (wordt ook sproeidicht genoemd).

Zone 2

Dit is de zone buiten het bad of de douche die met een straal van 60 cm rondom de kraan loopt. Naast het bad en douche is deze zone 60 cm breed en is de hoogte 2,25 m.  Hier is een IP waarde van 44 verplicht.

Zone 3

Dit is de zone die buiten zone 0, 1 en 2 valt. Hier zijn geen verplichtingen. Dit is dus de zone die meer dan 60 cm van douche of bad verwijderd is of meer dan 2,25 m hoog is.

Welke waterdichte verlichting moet nu geplaatst worden in de badkamer?

In het algemeen geldt dat voor de verlichting van vochtige ruimtes IP65 voor de meeste plaatsen voldoende is. IP44 kan ook zolang de verlichtingsapparatuur zich niet vlakbij het bad of douche bevindt. Wanneer uw plafond meer dan 2,25 m hoog is, kan u werken met verlichting die vrij is van regels. Het wordt echter aangeraden om hier toch ook IP44 te hanteren als norm. Belangrijk om weten is dat voor inbouwspots voor de badkamer IP65 nooit richtbaar kan zijn. IP4 inbouwspots kunnen wel gericht worden.

De badkamer is de plek waar veel licht vereist is. U kunt werken met verschillende soorten verlichting. U kunt bijvoorbeeld als basis inbouwspots plaatsen en aan de spiegel of de wand werken met wandlampen die geschikt zijn voor de badkamer.

Hebt u nog vragen? Contacteer ons gerust op +32 9 277 45 50 of via mail op [email protected]

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »