Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Welke LED verlichting gebruik je best in een systeemplafond?

Welke LED verlichting gebruik je best in een systeemplafond?

0 reactie minuten lezen
Tips voor het installeren van LED verlichting in een systeemplafond. Welke UGR waarde neem je? Welke mogelijkheden bestaan er?

Dat LED verlichting interessant is weten we al langer. Niet alleen het verbruik is veel minder maar het gaat ook veel langer mee dan de traditionele lampen zoals we die vroeger kenden. Een van de meest gebruikte toepassingen die we kenden in systeemplafonds waren TL lampen. Deze werden vaak geïntegreerd in lampenbakken met lamellen om verblinding tegen te gaan. Een groot nadeel van deze TL-lampen was dat ze werkten met een starter waardoor het lang duurde vooraleer ze aangingen. Daarnaast waren ze ook uitgerust met een ballast die zorgde voor een meerverbruik van ongeveer 10%. De levensduur was met 10.000 branduren ook niet geweldig lang. Deze LED TL bakken bestonden in verschillende formaten: vierkant of rechthoekig.

LED panelen als vervangers van TL armaturen

Vandaag zijn LED panelen de ideale vervangers van de TL armaturen. Ze hebben dezelfde afmetingen, zijn veel energiezuiniger, starten meteen op en gaan veel langer mee.
Het voordeel van LED panelen is dat je er alle kanten mee op kan: je kan ze integreren in het systeemplafond maar kan ze ook ophangen aan een kabel of je kan ze zelf monteren op een betonplafond.

a)      LED panelen monteren in een systeemplafond

LED panelen monteren in een systeemplafond is heel eenvoudig. De LED panelen zijn beschikbaar in  dezelfde afmetingen als de plafondplaten. De meest voorkomende zijn de LED panelen van 60x60cm maar je hebt ook LED panelen van 120x30cm, LED panelen van 150x30cm of LED panelen van 120x60cm. Bekijk dus welke afmetingen de plafondplaat heeft en kies het LED paneel in functie hiervan. Er bestaan tevens LED panelen met kleinere afmetingen of ronde LED panelen waarvoor je wel een opening moet maken in het systeemplafond. Dat kan je best doen met een decoupeerzaag. Bekijk welke zaagmaat het LED paneel heeft en maak de opening in functie hiervan.

b)      LED panelen ophangen

LED panelen kunnen perfect als hanglamp gebruikt worden. Dit komt vooral van pas in plaatsen waar u veel licht moet hebben boven uw werkruimte, bijvoorbeeld burelen. De LED panelen worden opgehangen door middel van een ophangsysteem voor LED panelen dat bestaat uit kleine metalen draadjes.

c)      Opbouw LED panelen bevestigen

Het is niet altijd mogelijk om LED panelen te integreren in het plafond, bijvoorbeeld in het geval van een betonnen plafond. In een Gyproc plafond is het ook niet altijd eenvoudig om LED panelen in te werken. Daarom kunt u ook LED panelen in opbouw bevestigen aan het plafond. Hiervoor bestaand 2 mogelijkheden:

  • U koopt een kader dat u kunt bevestigen aan het plafond en waarin u een LED paneel kunt hangen
  • U koopt een opbouw LED paneel dat u rechtstreeks aan het plafond kunt vastmaken.

 

Hoeveel bespaart u met LED panelen?

Zoals eerder gezegd worden LED panelen het meeste gebruikt om de bestaande fluorescentielampen te vervangen. Daar waar een TL-lamp ook nog het nadeel heeft van de ballast, valt dit weg bij een LED paneel. In het algemeen wordt aangenomen dat u ongeveer 2/3 minder verbruikt met LED panelen. Als u ervan uitgaat dat op kantoor een TL-lamp gemidddeld 10u per dag brandt, is dat een enorme besparing op jaarbasis.

Bijvoorbeeld: 40 TL-lampen van 58W (dubbele bak) vervangen door 20 LED panelen van 45W:

Verbruik TL-lampen: 58W x ballast 1,2 (afhankelijk hoe oud hij is) x 40 lampen= 2784 W x 52 weken x 5 dagen= 72384Kwh x 0,4€/kwh= 28953,6€

Verbruik LED panelen: 45W x 1,1 (driver) x 20 stuks: 990 W x 52 weken x 5 dagen= 25740Kwh x 0,4€/kwh= 10296€

Met andere woorden: u bespaart met LED panelen maar liefst dus 18657,6€/jaar!

Een LED paneel van 60x60cm kost gemiddeld 40€, dus voor een investering van 40x20=800€ hebt u dus uw investering reeds na minder dan 14 dagen terugverdiend!

Hou rekening met de UGR waarde

Indien u LED panelen bestelt voor het kantoor, houdt u er best rekening mee dat de LED panelen kunnen verblinden. Dit is niet altijd waarneembaar met het blote oog maar is best irritant wanneer dat een hele dag gebeurt terwijl u moet werken. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de UGR-waarde. UGR staat voor Unified Glare Rating en hoe lager de waarde, hoe minder lichthinder het veroorzaakt. Verblinding kan direct of indirect zijn. Bij directe verblinding schijnt de lichtbron rechtstreeks in uw gezicht. Dat is minder het geval bij LED panelen. Bij indirecte verblinding reflecteert de lichtbron op een reflecterend oppervlak. Algemeen is het zo dat een UGR-waarde boven de 19 lichthinder kan veroorzaken. U neemt dus best LED panelen met een UGR-waarde van 19 of minder.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende geadviseerde UGR waarden per ruimte:

UGR waarde

Ruimte

Kantoor

UGR < =19

Inkom

UGR < 22

Trappen en opslagruimtes

UGR < 25

Gangen

UGR < 28

 

Wilt u advies m.b.t. het inrichten van uw ruimte? Contacteer ons dan aub op [email protected] of +32 9 277 45 50.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »