Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Hoe werkt railverlichting?

Hoe werkt railverlichting?

0 reactie minuten lezen
De verschillende soorten railverlichting uitgelegd: 1 fase railverlichting en 3 fase railverlichting, dimmen, aansluiting.

Geen enkel systeem is zo flexibel als railverlichting. Dank zij railverlichting kan u spelen met verlichting en kan u deze naar believen wijzigen. Hebt u bijvoorbeeld nood aan en nieuw interieur en passen de railspots niet meer in het nieuwe concept? Dan kan u deze heel eenvoudig veranderen en aanpassen aan de nieuwe look van uw interieur zonder te moeten boren of klussen.

Wat zijn de benodigde componenten bij railverlichting

Bij railverlichting denken we steeds aan 2 delen:
1) De rail (met de voeding en eventuele doorverbindstukken)
2) De railspots

De rail wordt heel eenvoudig gemonteerd in het plafond door gaten te boren en door de rail daarin vast te vijzen. Eventueel kan een rail verbonden worden met een andere rail door gebruik te maken van doorverbindstukken. U kan hiervoor gebruik maken van volgende mogelijkheden:

  • Lineair 
  • L-vorm L-connector voor rail
  • X-vorm X-connector voor rail
  • T-vorm T-connector voor rail

Iedere rail is voorzien van een voeding op het einde. Daarin wordt de voeding die toekomt verbonden waardoor er stroom op het circuit zit. Eenmaal de rail bevestigd is en de voeding aangesloten is, kan u de railspots in de rail plaatsen.

 

Welke soorten railverlichting bestaan er?

Er bestaan 2 soorten railverlichting: 1 fase en 3 fase railverlichting. Wat is het verschil nu tussen 1 fase en 3 fase railverlichting?

1 fase railverlichting (ook monofase verlichting genoemd) werkt op 1 circuit, dit wil zeggen dat u alle railspots uitschakelt met 1 schakelaar. Dit is de eenvoudigste en meest voorkomende railverlichting in huiselijke omgevingen. De rail is ook niet zo hoog (+/- 1 cm). Ook de aansluiting van de railspot is minder hoog.

1 fase rail  1 fase railspot

3 fase railverlichting kan werken op 3 circuits. Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat u beschikt over een 3 fasig net (3x230V of 3x400V). U kan deze rail dus met maximaal 3 schakelaars bedienen. Dat is handig wanneer u een deel van de verlichting wilt laten branden. Dit komt veelvuldig voor in winkels waar de verlichting ’s avonds soms nog blijft branden. U hoeft niet alle circuits te gebruiken bij een 3 fase rail. U kan deze evengoed gebruiken om maar met 1 schakelaar te bedienen. De 3 fase rail is hoger dan de 1 fase rail en is ongeveer 3 à 4 cm hoog.

3 fase rails 3 fase railspots

Belangrijk is wel dat u voor een 1 fase rail 1 fase railspots gebruikt en voor een 3 fase rail dus 3 fase railspots.

Niet alle railspots passen op alle rails. Er zijn heel veel verschillen in de rails waarbij de fabrikanten zich beschermen om enkel hun eigen railspots te laten passen op hun eigen rails.

Kan railverlichting gedimd worden?

Ja, u kan railverlichting dimmen indien u gebruik maakt van dimbare railspots. Dit geldt voor zowel 3 fase railspots als 1 fase railspots. De rail moet dan aangesloten worden op een externe dimmer.  Check wel dat u de goede dimmer gebruikt voor uw railspots. Ga hiervoor te raad bij uw leverancier.

 

Railspots met geïntegreerde LED module of met vervangbare LED?

De meeste railspots zijn gemaakt met geïntegreerde LED modules. Dit komt omdat u met railspots met vervangbare LEDs nooit hetzelfde vermogen kunt opwekken als met railspots met LED modules. Bovendien zijn de vormen van sommige railspots zodanig ontworpen dat er geen LED spotje in gaat. De railspots met geïntegreerde LED modules zijn echter zodanig goed gekoeld dat ze bijna nooit defect gaan. Bovendien zijn railspots uitgerust met een geïntegreerde driver (trafo). Indien de railspot defect gaat, ligt het meestal aan de driver en die kan vervangen worden.

Vorm en stijl van railspots

Er bestaan witte railspots, zwarte railspots alsook moderne railspots of industriële railspots. Afhankelijk van uw smaak en inrichting is er voor elk wat wils.

Richtbare railspots

De meeste railspots zijn richtbaar zodat u ze ook kunt gebruiken om objecten uit te lichten. Ze kunnen bovendien vaak 360° gedraaid worden waardoor het een heel flexibel systeem is.

Lichtbundel van railspots

Railspots kunnen gebruikt worden voor algemene verlichting of directe verlichting. Dit is afhankelijk van de lichtbundel die u gebruikt. Railspots met een lichtbundel minder dan 24° zullen zorgen voor een directe verlichting; railspots met een grotere lichtbundel zorgen meer voor diffuse of algemene verlichting. Hou ook rekening met de hoogte van de installatie van uw railspots. Op een hoogte van meer dan 3 meter kan u een smallere lichtbundel nemen omdat het licht anders niet ver genoeg reikt.

Toepassingsmogelijkheden railverlichting

Railverlichting kan overal toegepast worden: overal in de woning (woonkamer, hal, slaapkamer,…) en het wordt tevens toegepast voor professionele doeleinden. Denk in het laatste geval aan galerijen en winkels. Voor winkelverlichting en galerijverlichting wordt vaker gebruik gemaakt van krachtige railspots vanaf 20W.

 

Klik hier voor onze railverlichting

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »