Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
10 tips voor het installeren van inbouwspots

10 tips voor het installeren van inbouwspots

0 reactie minuten lezen
10 tips voor het installeren van inbouwspots

Wilt u voldoende verlichting bereiken maar wilt u liever geen grote lampen in uw interieur? Dan zijn inbouwspots het perfecte alternatief. Inbouwspots plaatst u gemakkelijk in het plafond, waardoor u subtiel altijd van voldoende verlichting profiteert. Waar moet u op letten als u overgaat tot de aanschaf van inbouwspots? Hieronder geven we u 10 tips waar u op moet letten bij installatie inbouwspots.

1. Inbouwspots met ingebouwde LED module

Vroeger waren de inbouwspots veelal voorzien van halogeenverlichting. Net zoals de gloeilamp was de halogeenlamp niet energiezuinig en niet efficiënt. Tegenwoordig is het evident om bij uw keuze van inbouwspot te kiezen voor LED inbouwspots. Met deze LED inbouwspots bespaart u erg veel op energie en bovendien gaan ze veel langer mee dan de oudere gloeilampen of halogeenlampen. U kunt kiezen voor inbouwspots met E27 of GU10 fitting, maar door de lange levensduur is LED verlichting met een geïntegreerde LED module ook een optie. Deze hebben ook een lange levensduur en bovendien kan u hierbij profiteren van hogere vermogens en lagere inbouwdieptes wat bijvoorbeeld aangewezen is in winkelruimtes.

2. Let op de lichtkleur

Bij de vroegere gloeilampen was het voordeel dat u genoot van warm en gezellig licht. In het begin had LED verlichting de negatieve connotatie dat het koud licht was. Dit is verleden tijd en tegenwoordig kunt u kiezen voor warmer licht. Hiervoor moet u de juiste kleurtemperatuur kiezen en dit wordt aangegeven in Kelvin (K). Thuis wilt u meestal gezellig sfeerlicht. Heel warm licht is dan 2.200K. Warm wit licht varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Met kouder licht kiest u voor een fellere lichtintensiteit. U kan daarbij opteren voor daglicht (ook normaal wit genoemd) dat varieert van 4000 tot 4500 Kelvin. Koud wit licht is voornamelijk aangewezen op werkplaatsen zoals opslagplaatsen. Dat varieert van 6000 tot 6500 Kelvin.

3. Richtbaarheid van inbouwspots

Teneinde meer flexibiliteit te hebben bij inbouwspots kan u kiezen voor richtbare inbouwspots. Het voordeel hiervan is dat u het licht kan richten naar waar het nodig is. Op die manier kan u donkere plekken vanop afstand gaan verlichten. Ook kan dit handig zijn om bepaalde objecten te gaan accentueren. Bij thuisgebruik kan dit bijvoorbeeld handig zijn in de keuken boven het aanrecht. Voor professioneel gebruik kan dit handig zijn in winkelruimtes om bijvoorbeeld de etalage te verlichten of kleren extra in de kijker te zetten.

4. Dimbare inbouwspots

Soms kan het handig zijn om op bepaalde plekken minder hevig licht te hebben. In dat geval is het nuttig om te kiezen voor inbouwspots waarvan u de lichtintensiteit kunt verminderen met een dimmer. Let hierbij wel op dat uw vroegere dimmer compatibel is met LED spots. Er zijn verschillende systemen om LED inbouwspots te dimmen (0-10V, 1-10V, Dali,…). Bekijk met uw lichtleverancier welke dimmer het beste past bij uw LED spots. Een universele dimmer past bij de meeste inbouwspots.

5. Welke inbouwspots voor welk plafond?

Afhankelijke van het soort plafond waarin u inbouwspots plaatst, zijn er verschillende types inbouwspots. In een betonnen plafond wordt vaak gebruikgemaakt van inbouwspots met bladveren. Deze klemmen iets beter dan inbouwspots met klemveren. Tegenwoordig zijn de klemmen in de inbouwspots met klemveren echter zo stevig dat de inbouwspots ook in betonnen plafonds goed blijven zitten. Het is hierbij wel aangewezen om de plastic rondom de klemveer te verwijderen.

6. Te weinig hoogte in het plafond

Indien u isolatie heeft in uw plafond is het belangrijk dat uw inbouwspots hiermee niet in contact komen. Het is voldoende om een beetje afstand te bewaren van 1 of 2 centimeter. Het mag er evenwel zeker niet tegen komen. Sommige plafonds bieden ook te weinig ruimte om een gewone inbouwspot te plaatsen. Daar waar de hoogte van een reguliere inbouwspot ongeveer 7 cm is, zijn er echter ook alternatieven. Zo zijn er ook inbouwspots met een lage inbouwdiepte die ingebouwd kunnen worden in plafonds met een beperkte inbouwdiepte. Ook mini inbouwspots hebben een kleine inbouwhoogte en zijn hiervoor geschikt.

7. Inbouwspots voor vochtige ruimtes

Inbouwspots voor een vochtige ruimte kunnen geplaatst worden in het plafond om een rustige en ontspannen sfeer te creëren. Ze kunnen ook in een badkamermeubel geplaatst worden. Echter, in een vochtige ruimte zoals de badkamer moet u ook op de IP waarde letten. Deze bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming aan tegen stof terwijl het tweede cijfer de mate van bescherming tegen vocht aangeeft. Hoe hoger deze waarden, hoe beter de bescherming. De IP graad voor een badkamer is afhankelijk van waar u de spots plaatst. Vaak is een IP44 waarde voldoende.

8. Gradenbundel van inbouwspots

Inbouwspots zijn beschikbaar in verschillende lichtbundels. Vaak zijn de lichtbundels 36 of 45°. Hiermee creëert u een redelijk brede lichtbundel, wat geschikt is voor algemene, diffuse verlichting en waarmee u een groot deel van een ruimte verlicht. Wilt u echter bepaalde zaken gaan accentueren, dan kan u beter kiezen voor een smalle lichtbundel van 15° of minder. Ook op grote hoogtes (bijvoorbeeld vanaf 3,5m) kan u beter opteren voor een smalle lichtbundel teneinde zeker te zijn dat het licht voldoende laag komt. Om te weten op welke afstand u de inbouwspots moet plaatsen, kijk hier naar onze blog over hoeveel spots per m2 u moet plaatsen.

9. Gaten boren in plafond

Wanneer u bestaande inbouwspots vervangt, moet u kijken welke zaagmaat de nieuwe inbouwspot heeft. Deze moet immers een zaagmaat hebben die maximum even groot is dan de bestaande opening. U kan zelf ook kiezen voor inbouwspots die een iets kleinere zaagmaat hebben. U kan hierbij een speling hanteren van +/- 1 cm. Belangrijk is wel dat de buitenmaat voldoende groot is zodat de spot niet door de opening valt. U kan ook kiezen voor grotere inbouwspots maar dan moet u de opening natuurlijk vergroten wat minder evident is. Een andere oplossing is te werken met reductieringen. Deze zijn groter dan de bestaande opening en in het midden wordt dan een opening gemaakt waarin de inbouwspot past.

10. Kies voor een afwijkende vorm of maat

Standaard zijn de meeste inbouwspots rond. U kunt echter ook kiezen voor andere vormen zoals vierkant of rechthoekig. Wit is ook de meest gebruikte kleur voor inbouwspots. Er bestaan ook zwarte of grijze inbouwspots en tegenwoordig zijn er zelf goudkleurige inbouwspots. Kies afhankelijk van de kleur van uw plafond de juiste kleur. Witte inbouwspots zullen gemakkelijk en onopvallend opgaan in een wit plafond. Zwarte inbouwspots stralen echter wel luxe uit en kunnen in een wit plafond ook goed uitkomen.

Bent u er nog niet uit of hebt u bepaalde vragen? Contacteer ons dan op [email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »