Koop bij een specialist
Gratis verzending vanaf €100 in de Benelux, Frankrijk en Duitsland
Grote hoeveelheidskortingen
Klantenservice van 08.30 -19.30
9,5 tm-wwk
Hoeveel spots per m2 hebt u nodig om uw interieur te verlichten?

Hoeveel spots per m2 hebt u nodig om uw interieur te verlichten?

0 reactie minuten lezen
Informeer u hier om te bepalen hoeveel spots per m2 u nodig hebt in uw interieur? Hoeveel lumen? Hoeveel lux? Welke Kelvinwaarde? Welke lichtbundel?

Hoeveel spots per m2 hebt u nodig om uw interieur te verlichten?

Bij de keuze van uw verlichting zijn een aantal factoren belangrijk. U dient qua vorm en esthetiek verlichting te kiezen bij uw interieur passen en u bepaalt welke soort verlichting u wilt (inbouwspots, plafondspots, railverlichting, hanglampen, wandlampen, staande lampen of tafellampen).

Daarbovenop wilt u ook kijken hoeveel licht u wilt genereren in uw ruimte. Sommige ruimtes vereisen veel licht maar andere vereisen meer sfeer waardoor het licht niet mag overheersen. Daarom is het belangrijk om een basis te hebben waarop u kunt terugvallen.

Welke factoren zijn belangrijk bij het bepalen van het aantal spots dat u nodig hebt per m2?

 • Het aantal lumen: bij uw keuze om te bepalen hoeveel spots u nodig hebt per m2 per ruimte gaan we bepalen hoeveel lumen u nodig hebt per ruimte. Sedert de opkomst van LED is niet meer het wattage bepalend voor de lichtsterkte maar wel het aantal lumen. Vroeger werd er geredeneerd dat u voor 7W halogeen 1W LED nodig had. Ondertussen is LED sterk geëvolueerd en hebben de fabrikanten zwaar ingezet op het verbeteren van de lichtintensiteit (lumen).

U kunt lumen gemakkelijk omrekenen naar Watt. Gemiddeld heeft een LED lamp een lumen output van 80 à 130 lumen per Watt. Indien u werkt met GU10 inbouwspots, kan u hierin LED spotjes plaatsen tot +/- 8W. Boven de 8W is de kans op overhitting van het LED spotje reëel en gaat het doorbranden. Daarom wordt voor grotere wattages steeds gewerkt met inbouwspots met geïntegreerde LED modules. Deze zijn goed gekoeld waardoor de kans op defecten klein is. Bovendien zijn hebben deze inbouwspots meestal een lage inbouwdiepte waardoor ze ook gemakkelijk kunnen geplaatst worden in ondiepe plafonds (zie hiervoor ook onze blog 10 tips voor het installeren van inbouwspots. Op basis van onderstaande tabel kunt u zich een idee vormen wat dit in de praktijk is:

Wattage LED lamp

Lumen output

5W

400 – 650 lumen

7W

560 – 910 lumen

10W

800 – 1300 lumen

12W

960 – 1560 lumen

15W

1200 – 1950 lumen

20W

1600 – 2600 lumen

30W

2400 – 3900 lumen

 

 • Lux waarde: het zou wat eenvoudig zijn om een beperkt aantal lampen te nemen (bijvoorbeeld 2 lampen van 30W) om een hele ruimte van 20m2 te verlichten. Best is om een goede verdeling van het licht te hebben en dus gebruik te maken van meerdere spotjes.

Om dit te bepalen is het ook belangrijk om gebruik te maken van de lux waarde. De lux waarde bepaalt hoeveel licht er wordt voortgebracht vanuit de lichtbron tot op 1m.

 • Kelvin waarde: De kelvin waarde bepaalt de lichtkleur bij LED. Hoe lager deze is, hoe warmer de lichtkleur. De Kelvin waarde varieert tussen 1800 en 6500 Kelvin.
  • 1800 – 2200 Kelvin: heel warm wit
  • 2700 – 3000 Kelvin: warm wit
  • 4000 – 4500 Kelvin: normaal wit
  • 6000 – 6500 Kelvin: koud wit

Om de bestaande halogeen lampen te vervangen wordt meestal gekozen voor warm wit licht (2700 – 3000 Kelvin). Nomaal wit wordt vaak genomen in burelen of winkels en koud wit kan gebruikt worden in loodsen.

 

 • De lichtbundel: Hoe breder de lichtbundel, hoe breder de lichtstraal maar ook hoe minder ver het licht reikt. Gemiddeld wordt in een woning gekozen voor diffuus licht waarbij de straal gelijk is of groter is dan 24°. Een lichtbundel kleiner dan 24° zorgt voor directe verlichting en is aangewezen om bijvoorbeeld objecten te verlichten. Een smalle lichtbundel kan ook genomen worden wanneer de hoogte meer is dan 3,5m omdat het licht anders niet ver genoeg reikt.

 

Om te bepalen hoeveel spots u nodig hebt, doet u volgende berekening:

Aantal m2 x aantal lux = aantal vereiste lumen

 

1)     Hoeveel spotjes per m2 hebt u nodig in de badkamer?

De badkamer is een plaats waar veel licht vereist is omdat u zich hier verzorgt. Tijdens het scheren of maquilleren moet u immers goed kunnen zien. Verlies zeker niet uit het oog dat de verlichting hier vaak moet voldoen aan IP normen. Vaak wordt in de badkamer gewerkt met IP44 of IP65 inbouwspots, al dan niet in combinatie met badkamer wandlampen. Mini inbouwspotjes worden hier ook veel gebruikt en deze zijn vaak waterbestendig.  IP65 plafondspots kunnen ook maar hierin is de keuze wat beperkter.

Overzicht aantal lumen voor de badkamer

Lumen/m2

+/- 500 lumen per m2

Lux

500 lux

Kleurtemperatuur

Warm wit of normaal wit

Lichtbundel

Breed (24° of meer)

Voorbeeld

Voor een badkamer van 6m2 hebt u 3000 lumen nodig (6x500lux) kan u bijvoorbeeld gebruik maken van  6 x deze IP65 inbouwspot 

 

2)     Hoeveel spotjes per m2 hebt u nodig in de keuken?

De keuken is eveneens een plaats waar heel veel licht nodig is omdat hier veel gekookt en gewerkt wordt. Ook hier is een lux waarde van 500 aan te raden. Zeker boven het werkblad en de dampkap is voldoende verlichting vereist. Ook hier zijn inbouwspots aan te raden. Kies hierbij zeker voor richtbare inbouwspots om ook de hoeken de kunnen verlichten. Boven de eettafel wordt vaak gekozen voor een hanglamp.

Overzicht aantal lumen voor de keuken

Lumen/m2

+/- 500 lumen per m2

Lux

500 lux

Kleurtemperatuur

Warm wit of normaal wit

Lichtbundel

Breed (24° of meer)

Voorbeeld

Voor een keuken van 20m2 hebt u ongeveer 10000 lumen nodig (20x500lux) kan u bijvoorbeeld gebruik maken van 12 à 15x deze inbouwspot van 7W inbouwspot voor de keuken

 

 

3)     Hoeveel spotjes per m2 hebt u nodig in de woonkamer?

Bij de woonkamer moet er een verschil gemaakt worden tussen de eetkamer en de zithoek. De zithoek is de plaats bij uitstek om het gezellig te maken. U wilt hier niet te veel licht. U kan hier eventueel werken met dimbare inbouwspots in combinatie met een staande lamp.

Overzicht aantal lumen voor de zithoek

Lumen/m2

+/- 150 lumen per m2

Lux

150 lux

Kleurtemperatuur

Warm wit of heel warm wit

Lichtbundel

Breed (24° of meer)

Voorbeeld

Voor een zithoek van 20m2 hebt u ongeveer 3000 lumen nodig (20x150lux) kan u bijvoorbeeld gebruik maken van 6 x deze inbouwspot van 7W 

 

 

Voor de eetkamer is wat meer licht vereist maar ook niet te veel. Gezellig tafelen doe je ook met dimbaar licht en warm licht. In de eetkamer kan gebruik gemaakt worden van railverlichting. Dit is een flexibel systeem dat bovendien richtbaar is. 1 fase railspots zijn het goedkoopste en gemakkelijkste om te gebruiken voor privé gebruik.

Overzicht aantal lumen voor de eetkamer

Lumen/m2

+/- 300 lumen per m2

Lux

300 lux

Kleurtemperatuur

Warm wit of heel warm wit

Lichtbundel

Breed (24° of meer)

Voorbeeld

Voor een eetkamer van 20m2 hebt u ongeveer 6000 lumen nodig (20x300lux) kan u bijvoorbeeld gebruik maken van 5 x deze 1 fase railspot van 12W 

 

 

4)     Hoeveel spotjes per m2 hebt u nodig in de slaapkamer?

De slaapkamer is het vertrek waar het minste licht nodig is, tenzij u met een tiener of student zit die hier ook moet studeren. Vaak wordt hier gewerkt met enkele spotjes of railspots, in combinatie met up down wandlampen. Maak ook hier gebruik van warm of heel warm wit licht.

Overzicht aantal lumen voor de slaapkamer

Lumen/m2

+/- 150 lumen per m2

Lux

150 lux

Kleurtemperatuur

Warm wit of heel warm wit

Lichtbundel

Breed (24° of meer)

Voorbeeld

Voor een slaapkamer van 20m2 hebt u ongeveer 3000 lumen nodig (20x300lux) kan u bijvoorbeeld gebruik maken van 3x deze 1 fase railspot van 6W 1 fase railspot woonkamer in combinatie met deze leeslamp van 6W wandlamp up down met leeslamp

Verdeling aantal spots volgens lichtbundel

Bij de verdeling van het aantal spots in uw ruimte speelt de lichtbundel ook een rol. Indien u spots plaatst met een kleine lichtbundel (op een hoogte van +/- 3m) moet u de spots dichter bij mekaar plaatsen om een gelijkwaardige verdeling van het licht te hebben. Spots met een grote lichtbundel kunt u verder uit mekaar plaatsen. Hieronder geven we een richtlijn hoever u de spot ongeveer van mekaar kunt plaatsen:

Lichtbundel

Aantal meter afstand

10°

0,5m

24°

1m

36°

1,5m

 

Hieronder geven we nog eens het overzicht in aantal lux weer per vertrek:

Vertrek

Aantal lux

Badkamer

500

Keuken

500

Zithoek

150

Eetkamer

300

Slaapkamer

150

 

Klik hier om te weten hoeveel het aantal lux voor werkruimtes is.

Wilt u graag een berekening laten uitvoeren hoeveel lumen u nodig hebt voor een bepaalde ruimte? Contacteer ons dan aub op [email protected] . We voeren dan een berekening uit gebaseerd op onze producten.

Inbouwspots

 

Wandlampen

 

Railspots

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »